Khamis, 23 Jun 2011

kek lapis..

kali ni saya nk kongsikan resepi kek lapis @ puding lapis sarawak..kek ni boleh dikukus atau pun dibakar...nk buat kek ni mak aii!!jenuh berjam2 lamanya..1st time wat kek ni time raya haji thn lps..fuhh!!dr jam 12mlm-jam 6 pg la duk mengukusnya selapis demi selapis...penatnya tk yah cakap la..patutla org sarawak jual mahal kek lapis diaorg...rupanya nk membuat tu makan masa yg lama..mau abis gas dibuatnya...bg sesiapa yg nk cuba resepi ni boleh la menerai yer..n cam biasa la kalau 'malas' menguasai diri anda..meh!!!order je ngan saya...


KEK LAPIS @ PUDING SARAWAK

bahan2:

250gm buttercup

1 gelas gula castor

1/2 tin susu pekat

1 tin besar kaya

10 biji telor

1 camca esen vanilla

2 cawan tepung gandum..

pewarna hijau,merah n nescafe..



cara2:

putar buttercup sampai putih,kemudian masukan susu,kaya,esen vanilla,pukul lg..masukkan telor satu persatu sampai habis.pukul sampai kembang pastu masukkan tepung kacau sebati..bahagikan kpd 5 bahagian.2 bahagian warna yg asal..1 bahagian warna merah,1 bahagian warna hijau n 1 bahagian perasa nescafe..lapik loyang ngan plastik n tuang adunan satu persatu kukus 5 minit pastu ulang lgkah sampai abis..warna biar berselang seli...kukus sampai masak semuanya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan