Sabtu, 18 Jun 2011

japanese cheese cake..

nyum..nyum..nyum...


walla...mmg sedap...
sedap dimkn sejuk...masukkan dlm peti ais pastu baru dimkn...so..yummy...

ok..disini juga saya sertakan resepinya...

resepi asal dr rakan kongsi resepi Rms Behandria....

JAPANESE CHEESE CAKE..
bahan2:
4-5 keping cheddar cheese(saya buh 8 keping)
200ml susu segar(saya sukat air 200ml + susu tepung NESPRAY)
5 biji telor
70gm tepung kek
70gm butter
70gm gula halus(saya tambah lg sikit jadi 80gm)

cara2nya:
1- koyakkn cheese kecik2 dan campurkan 200ml susu,masak dgn api perlahan,kacau selalu..bila dh hancur,masukkn butter n tutup api..ketepikan.

2- asingkan telor putih dan kuning dlm bekas yg berlainan,pukul telor putih ngan 70gm gula halus sampai kembang @ meringue..kemudian pukul telor kuning hingga kembang..bila dh kembang baru masukkn adunan cheese tadi (1)..

3- masukkan tepung sikit demi sedikit,kacau perlahan.sekiranya berketul boleh ditapis.kemudian masukkn adunan meringue tadi..kaup balik n sebatikan adunan.

4-lapik loyang 7x3 inci loyang bulat..tuang adunan dalam loyang.

5- letak loyang dlm bekas yg telah diisi air panas.masukkan dalam oven yg telah dipanaskan 20min pada suhu 170'c selama 20 minit.kemudian rendahkan suhu kepada 140'c dan terus bakar selama 40mins..

**Teknik membakar cara bain marie @ steam bath sbb cheese sgt lembut n mudah terbakar..

**kalau malas nk buat leh ar order je yer...emmm....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan